dieta przy złamaniach

Dieta po złamaniu kości

Podczas powrotu do zdrowia po złamaniach niezwykle istotne jest optymalne odżywianie i dostarczanie niezbędnych składników do prawidłowego zrostu kości. Głównie chodzi o wapń, białko i witaminę D, najlepiej w naturalnej postaci. Z suplementami łatwo przekroczyć wymaganą dawkę, a w pożywieniu oprócz głównych składników dostarczamy też inne zdrowe elementy, które dodatkowo pomagają wchłanianie tego na czym nam najbardziej zależy. Poniżej lista składników i produktów, które wybrałem na podstawie kilku różnych źródeł załączonych na koniec artykułu.

Dieta po złamaniu kości

 

WAPŃ

Wapń w znaczący sposób wpływa na twardość i wytrzymałość kości oraz zębów. Jeżeli ilość wapnia jest niewystarczająca dla organizmu wówczas braki pobierane są właśnie z zapasów zmagazynowanych w zębach i kościach, które z tego powodu stają się słabsze i podatne na złamania.

Najwięcej wapnia znajduje się w nabiale czyli mleka, jogurtów, kefirów, serków wiejskich i serów. Jednak część z tych produktów jest mocno tłusta dlatego warto sięgać głównie po jogurty naturalne, kefiry i twaróg. Wapń najlepiej jest przyswajany z mlekiem w około 80% więc warto pić z 2-3 szklanki dziennie.

WITAMINA D3

Bardzo ważny składnik mineralny, którego podstawowym źródłem są tłuste ryby jak łosoś, śledź, pstrąg, makrela, tuńczyk. Witamina D3 jest odpowiedzialna za stężenie wapnia i fosforu we krwi, a jej niedobór spowalnia wchłanianie wapnia. Witaminę D3 organizm produkuje także pod wpływem promieni słonecznych więc warto korzystać ze słonecznej pogody podczas złamania i wybrać się na spacer lub posiedzieć w parku na ławce.

BIAŁKO

Niezbędne dla prawidłowego wchłaniania wapnia, wpływa na syntezę kolagenu i innych białek co tworzy tkankę łączna kości. Przy powrocie do zdrowia po złamaniach kości zaleca się spożycie 1,2 g białka na każdy kilogram masy ciała. Jemy więc chude mięso w postaci indyka czy kurczaka.

CYNK

Niezbędny do mineralizacji kości. Ponadto cynk znacznie pomaga w gojeniu się ran (np. pooperacyjnych), przyspiesza leczenie oraz formowanie się kości. Zapotrzebowanie organizmu na cynk to około 10-20 mg, a jego nadmiar jest wydalany. Najlepszym źródłem cynku są otręby pszenne, które posiadają aż 15 mg na każde 100 gram. Innymi źródłami są: pieczarki i inne grzyby (8 mg/100 g), wątroba wołowa i ryby (3-8 mg/100 g) oraz ostrygi (nawet 26-60 mg / 100 g).

FOSFOR

Składnik tkanki kostnej, ważny dla prawidłowej gospodarki wapniowej. Zazwyczaj rzadko występuje niedobór fosforu ponieważ znajduje się w większości produktów spożywczych. Dobrym źródłem fosforu jest chude mięso, najlepiej indyk czy kurczak, orzechy i jaja. Uwaga na zbyt dużą dawkę fosforu ponieważ jego nadmiar może obniżyć ilość wapnia w organizmie.

MAGNEZ I POTAS

Odpowiedzialny za prawidłowy metabolizm wapnia, który jest dużo lepiej wykorzystywany przez organizm przy diecie bogatej właśnie w magnez. Źródła magnezu to przede wszystkim: sezam, brązowy ryż, banany, avocado, orzechy, kasze gruboziarniste. Natomiast potas ogranicza wydalanie wapnia z moczem. Najlepsze źródła potasu to rośliny strączkowe, owoce, warzywa i orzechy.

Udowodniono, że odpowiednia podaż magnezu i potasu w codziennej diecie skraca czas rehabilitacji po złamaniu.

INNE

  • Wiele źródeł poleca cynamon, który ma właściwości wspomagające gojenie złamań. Szczyptę cynamonu można dodawać do herbaty czy jogurtu.
  • Warto unikać też wędlin, zbyt tłustego nabiału oraz słodkich napojów gazowanych, które w nadmiarze potrafią zmniejszać przyswajanie wapnia z posiłków. Wiele źródeł wskazuje również na to aby unikać dużej ilości kawy i mocnej herbaty, ponieważ zawarta w nich kofeina zwiększa wydalanie wapnia z moczem.
  • Jedzmy dużo warzyw i owoców, a szczególnie surowe warzywa oraz jagody, borówki, pomarańcze. Ponadto dostarczajmy organizmowi produkty bogate w wiele rodzajów wartościowych minerałów. Na przykład witamina C potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego (zwalczanie infekcji).

 

Podsumowanie

Kluczowa w diecie po złamaniach kości jest odpowiednia podaż wapnia, witaminy D, białka oraz kilku cennych składników. Więc to co warto spożywać:
– przede wszystkim jak najwięcej produktów mlecznych (mleko, kefiry, jogurty naturalne)
– mięso kurczaka, indyka (chude mięso),
– tłuste ryby morskie (witamina D),
– otręby pszenne, pieczarki (cynk)
– orzechy i rośliny strączkowe,
– brązowy ryż i kasze gruboziarniste,
– owoce i warzywa,
– cynamon.

Idealnym rozwiązaniem są koktajle. Możemy łączyć dużą ilość potrzebnych nam składników. Wystarczy wrzucić do blendera owoce, otręby pszenne, garść orzechów, pół awokado i łączymy z jogurtem naturalnym lub 2 szklankami mleka.

Należy unikać lub ograniczać:
– kawy i mocnej herbaty,
– tłustych serów żółtych, pleśniowych i topionych,
– szpinak, szczaw i rabarbar,
– sól kuchenna, soja,
– cukry proste (słodycze), słodkie napoje gazowane,

Po więcej informacji zapraszam do poniższych źródeł.

 

Źródła:
[1] http://www.swiat-zdrowia.pl/artykuly/zadbaj-o-mocne-kosci
[2] http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/Dieta-po-kontuzji-co-jesc-w-czasie-rekonwalescencji_34941.html
[3] https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
[4] http://www.health.com/health/gallery/0,,20929453,00.html
[5] http://bonavita.pl/dieta-po-zlamaniu-kosci-co-nalezy-spozywac-a-czego-unikac
[6] http://www.medonet.pl/magazyny/diety-w-chorobach,dieta-po-zlamaniach-kosci,artykul,1623991.html

 

 

To może Cię zainteresować:
http://www.sprawnymbyc.pl/jak-chodzic-o-kulach/
http://www.sprawnymbyc.pl/cwiczenia-na-noge-w-gipsie-2/

 

Grafika: www.sitebuilderreport.com/stock-up

No Comments

Leave a Comment